top of page

Periodisk fasta, fungerar det för alla ?


Idag läste jag ett nyhetsbrev från sköldkörtelförbundet där dem tog ämnet periodisk fasta , med stöd av flera rapporter och forskningsresultat kring detta ämne.




Som vi pratat om tidigare hos på Wellness pro vita kan det vara negativt för oss med sköldkörtelsjukdom med långa fastor då detta kan stressa kroppen och vår ämnesomsättning redan är låg. För egen del tycker jag dock att jag kommit runt problemet genom att förlägga min 16:8 fasta till ät fönster mellan klockan 8-16 och fastar 16-08. På detta sätt får jag till frukost, lunch, middag och även mellanmål om jag skulle behöva det.


I viktminskningssammanhang talar man oftast om att hoppa över frukost, för att det har bättre effekt, men för mig med Hashimotos märker jag att då blir fastan då blir för lång. Det påverkar min energinivå på ett negativt sätt.


Min teori stöds i forskningen som nämns ovan, där skriver dem om fastan blir för lång påverkas konverteringen mellan T4 och T3. För att häva den negativa effekten behövde man då äta minst 50 gram kolhydrater i kosten. För mig som valt en lågkolhyrdratkost innebär det då att min kropp svarar negativt på den konverteringen. För den som vill ligga under 50 gram kolhydrater får man då korta ner fastan. Studier visade att om man åt inom ett 10 timmars fönster att var det ok ur konverteringssynpunkt.


Jag har ofta pratat om att 14 timmars fasta som ” good enough” och att inte känna skuld om min inte får till exakt 16 h eller att tillämpa cirkadisk fasta på 12 timmar, vilket även studierna bekräftade. Det visade sig att 14:10 eller 12:12 fasta fungerade bra om man åt normalt inom ät fönstret.


För Cellförnyelse är det bra att fasta och att låta magen vila och inom Ketovärlden pratar man ofta om längre fastor och gärna 18 h. Detta fungerar säkert bra om man inte har ett metabolt problem. För oss som har det är det skönt att höra att man inte behöver dessa långa fastor som tex 18 h- 36h för att ändå få ett bra resultat.

 
 
 

Comments


bottom of page